Portret van Marguerite van Mons

Théo Van Rijsselberghe, Portret van Marguerite van Mons, 1886, Copyright Museum voor Schone Kunsten Gent, www.mskgent.be

Vroeg of laat moest het er wel van komen dat er op deze blog een post zou verschijnen over het Museum voor Schone Kunsten van Gent. Dit is immers het museum dat het dichtst lag bij de plaats waar ik ben opgegroeid. Als kind heb ik er een jaar lang het kinderatelier gevolgd, als tiener ging ik er dagdromen, en als twintiger raakte ik er in diep gesprek met de jongen die mijn grote liefde bleek te zijn.

Er zijn veel werken die een grote indruk op me nalieten, en er zullen zeker nog een aantal blogposts over de museumcollectie volgen, maar laten we beginnen met dit portret, waarvan een tijd lang een reproductie in mijn kamer hing. Wat me vooral aansprak was het subtiele kleurgebruik en de dromerige haast hypnotiserende blik van het meisje. Na een tijdje vond ik de trieste ondertoon die in dit werk schuilt te confronterend, en werd de reproductie van de muur gehaald.

Dat neemt niet weg dat dit portret een bijzonder museumvoorwerp is dat me nog steeds erg raakt. Praktisch: Museum voor Schone Kunsten, Fernand Scribedreef 1 in Gent. Toegangsticket voor de permanente tentoonstelling: 8 euro (voor tijdelijke tentoonstellingen gelden aangepaste prijzen). www.mskgent.be