Het Ensorhuis in Oostende

Na alle drukte op het werk had ik echt nood aan een dagje uitwaaien aan zee. Op naar Oostende dus, en we maakten meteen gebruik van de gelegenheid om het Ensorhuis te bezoeken.

Het huis is eigenlijk best klein – het is enkel mogelijk om het gelijkvloers, de eerste verdieping en de tweede verdieping te bezoeken. De eerste verdieping wordt op dit moment ingenomen door een kleine tijdelijke tentoonstelling die absoluut geen verband houdt met Ensor.

Rest dus het gelijkvloers en de tweede verdieping, maar dat zijn echt wel pareltjes, zelfs al zijn er geen originele kunstwerken van James Ensor te bewonderen. Op het gelijkvloers bevindt zich het winkeltje waar de tante van Ensor souvenirs verkocht, en dat vandaag nog het meest lijkt op een cabinet de curiosités.

Op de tweede verdieping bevinden zich twee vertrekken, waaronder het blauwe salon. Dit was het belangrijkste vertrek in huis, waar Ensor vrienden en familie ontving. Hij hield er in het bijzonder van om muziek voor hen te spelen, waarbij hij -volgens de overlevering- enkel speelde op de zwarte toetsen.

Een historisch huis dat mooi de magie weet te evoceren die we associëren met het werk van Ensor, maar dat wel de nodige contextualisering mist.

Praktisch: Ensorhuis, Vlaanderenstraat 27 in Oostende. Open woensdag tot maandag van 10h tot 17h. Opgelet, gesloten tussen 12h en 14h. Toegangsprijs 2 euro. www.muzee.be 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *