Drie 16e eeuwse mechanische galjoenen

British Museum, museum www.britishmuseum.org

Met drie zijn ze, deze automaten in de vorm van een galjoen, en u kunt er één bewonderen in elk van deze drie kunststeden: Londen, Parijs en Wenen. Ze werden aan het einde van de 16e eeuw in Duitsland vervaardigd om tijdens prinselijke feestjes over de eettafel te zeilen. Dat ging gepaard met muziek en kanongebulder, terwijl de figuurtjes op het dek hulde brachten aan de keizer.

Een automaat is eigenlijk net een klok, met een ingewikkeld verborgen mechanisme die de automaat in kwestie – in dit geval een schip, maar het kan ook bijvoorbeeld een menselijk figuur zijn – schijnbaar uit zichzelf doet bewegen.

Automaten en klokken stonden op het einde van de 16e eeuw in het middelpunt van de belangstelling, niet alleen vanwege hun verfijnde esthetiek, maar vooral voor hun wetenschappelijke en technische waarde. Dergelijke voorwerpen waren relatief nieuw in het zestiende eeuwse Europa, en stonden symbool voor innovaties en ontdekkingen. Wie een automaat in huis had, toonde dat hij een man van de wereld was.

Twee van de drie mechanische galjoenen heb ik zelf al kunnen bewonderen. Rest nog het exemplaar in Parijs, dat ik ook erg graag eens zou zien. Wanneer gaan we nog eens naar Parijs?

Praktisch: de drie galjoenen worden respectievelijk tentoongesteld in het British Museum in Londen, in het Kunsthistorisches Museum van Wenen, en in het Musée de la Renaissance – château d’Ecouen in Parijs.

Meer lezen:

DE CONIHOUT Isabelle et al., Ces curieux navires: trois automates de la Renaissance. Paris: Réunion des musées nationaux, 1999.

MAC GREGOR Neil, A History of the World in 100 objects. London: Penguin Group, 2012, pp. 419-423.