De 5 leukste museumshops

By Eldon Dedini
Copyright Eldon Dedini

 

Het blad Feeling publiceerde vorige maand op hun website een lijstje van de favoriete museumshops van de redactrices, wat me op het idee bracht om ook een dergelijk lijstje op te stellen:

1. Virtueel: Les boutique de musées (réunion des musées nationaux – France) 

Tote bag Hokusai Bullfinch (15 euro), www.boutiquesdesmusees.fr
Tote bag Hokusai Bullfinch       (15 euro) – www.boutiquesdesmusees.fr

Dit is absoluut mijn favoriete museumshop! Ik zou wel de hele webwinkel kunnen leegkopen – alles is er gewoon zo mooi en verfijnd. Tik zeker eens de zoekterm ‘Hokusai’ in, en bewonder de prachtige hebbedingetjes die op het scherm verschijnen.

Er vond vorig jaar in Parijs ook een tentoonstelling over Niki de Saint Phalle plaats, dus daar zijn ook een hele reeks coole accessoires van te koop. Het aanbod is werkelijk onuitputtelijk, dus er is voor elk wat wils, of u nu fan bent van Monet of Picasso.

2. Virtueel: British Museum Shop Online

Lewis Schaakstukken ketting (British Museum exclusive - ongeveer 60 euro) - www.britishmuseumshoponline.org
Lewis Schaakstukken ketting (British Museum exclusive – ongeveer 80 euro) – www.britishmuseumshoponline.org

Even heb ik getwijfeld tussen de online shop van het British Museum of The Met Store, maar ik vind dat het imago van die laatste toch wat elitairder overkomt, met al die dure juwelen die te koop worden aangeboden op de home page.

Dan verkies ik toch de webwinkel van het British Museum, waar ook wel juwelen verkocht worden, maar die zijn beduidend goedkoper en de home page ziet er toch ook meer verwelkomend uit. Toch kan ook deze webwinkel niet echt op tegen het bovenvermelde Les boutiques de musées.

3. Dichtbij en virtueel: MASshop – Antwerpen

Baby-body met MAS opschrift (20 euro) - www.masshop.be
Baby-body met MAS opschrift (20 euro) – www.masshop.be

Als ik in de buurt van het MAS ben, neem ik altijd wel een kijkje in de museumshop. Hier vindt u een uitgebreide selectie boeken en tentoonstellingscatalogi, postkaartjes, verschillende gadgets met het MAS logo, decoratieve of typisch Antwerpse producten, etc. – ideaal voor cadeautjes!

Zelf laat ik me best vaak verleiden tot de aankoop van een aantal schriftjes, die vaak heel mooi zijn uitgegeven met een afbeelding van een collectiestuk van één van de Antwerpse musea op de kaft, en die helemaal niet duur zijn. Vergeet ook niet even te kijken op de eerste verdieping bij de koopjes.

4. Dichtbij: de museumshop van het KMSK – Brussel

Deze museumshop bestaat uit twee delen. In een eerste ruimte zijn er voornamelijk postkaartjes, posters en papierwaren met reproducties van de tentoongestelde kunstwerken te vinden – leuk als u tijdens uw bezoek onder de indruk was van een bepaald kunstwerk en u graag een souvenir mee naar huis neemt.

In een tweede ruimte bevinden zich de boeken, die natuurlijk een ruime selectie tentoonstellingscatalogi en ook monografieën gewijd aan kunstenaars biedt, maar deze kunstboekhandel biedt meer. Er is bijvoorbeeld een mooie collectie kijk- en doeboeken voor kinderen, en een uitgebreid aanbod aan theoretische essays over verschillende aspecten van de kunstwetenschappen.

5. Dichtbij: de museumshop van Musea Brugge

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik nog eens voorbij deze museumshop kwam, maar een aantal jaren geleden kwam ik er wel vaak, en ik vond het altijd fijn om hier rond te snuisteren. Dat zou ik eigenlijk dringend nog eens moeten doen.

Praktisch: 

De keuze van Feeling: http://www.feeling.be/uitgaan/318915/onze-5-favoriete-museumshops

Les boutiques de musées: http://www.boutiquesdemusees.fr/fr/ 

British Museum Shop Online: http://www.britishmuseumshoponline.org/

MASshop: http://www.masshop.be/

De museumshop van het KMSK Brussel: http://www.fine-arts-museum.be/nl/uw-bezoek/in-de-Musea/museumshop

De museumshop van Musea Brugge: https://bezoekers.brugge.be/museumshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *