Museum Quote Manfred Sellinck

Manfred Sellinck, die eerder de Musea Brugge beheerde, is de nieuwe directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Op de weblog van het KMSKA werd recent een interview met hem gepubliceerd. Hieronder mijn favoriete quote:

“Verzet door luid te roepen dat we zielig zijn en dat de bezuinigingen slecht zijn heeft geen enkele zin. Een positief verhaal over het maatschappelijke belang van musea wel, terwijl vaak alleen het intrinsieke belang wordt benadrukt. Hoe waar het ook is dat kunst van intrinsiek belang is, daar moet je mij niet van overtuigen, maar het wordt wat cliché.”

Ik ga niet helemaal akkoord met Sellinck’s argument het geen zin heeft om de bezuinigingen aan te klagen. De federale culturele instellingen werden bijvoorbeeld onverwacht hard getroffen door de recente besparingen, wat de belangrijkste missies van die instellingen en in sommige gevallen zelf het voortbestaan van de instelling zelf in gevaar bracht. Daartegen mag en moet luid geprotesteerd worden.

Daarentegen denk ik wel dat Manfred Sellinck gelijk heeft dat musea – en culturele instellingen in het algemeen – beter moeten leren argumenteren wat hun maatschappelijk belang is. Als ze er nog niet eens in slagen om een minister daarvan te overtuigen, hoe kunnen ze dan het grote publiek overhalen?