Drie vragen aan Karolien, vrijwillige gids tijdens Museum Night Fever 2015

Karolien Hermans gidste zaterdagavond tijdens Museum Night Fever 2015 met plezier en kennis van zaken de Nederlandstalige bezoekers door de tentoonstelling Expo 14-18, dit is onze geschiedenis, die momenteel plaatsvindt in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis.

Waarom deed Karolien dat eigenlijk, en waarom koos ze voor het Legermuseum? Wat waren haar indrukken van deze editie?

Waarom heb je je aangemeld als vrijwillige gids voor Museum Night Fever 2015?

Reeds drie jaar kijk ik er steeds naar uit om te gidsen op Museum Night Fever. Het is een bruisende avond vol van cultuur. De nadruk ligt op de tentoonstellingen en de musea, maar het is zoveel meer dan dat! Er zijn workshops, performances, muziek, randanimatie …

Het is enorm fijn om deel uit te kunnen maken van dit evenement dat zoveel doelgroepen aanspreekt. In de eerste plaats worden jongvolwassenen uitgenodigd om de Brusselse musea te leren kennen, maar mensen van alle leeftijden nemen deel aan dit evenement: van gezinnen met kinderen tot bejaarde medemensen, ik heb ze allemaal zien rondlopen op de vorige edities.

De eerste keer dat ik mij opgaf als vrijwillige gids, deed ik dit vanuit mijn interesse voor musea en museumeducatie. Het leek mij zeer leerrijk om mijn opgedane theoretische kennis vanuit mijn opleiding voor een eerste keer om te zetten in de praktijk en gidsbeurten te geven.

Daarnaast leek het mij ook fijn om contacten te maken met musea en mensen te ontmoeten met eenzelfde passie als ik. Deze ervaring was zo fijn dat ik mij sindsdien elk jaar aanmeld om gids te zijn. Het geeft voldoening als de mensen na de gidsbeurt zeggen: “bedankt voor de fijne rondleiding, we hebben echt iets bijgeleerd.”

Waarom koos je ervoor om te gidsen in het Koninklijk Legermuseum?

De eerste keer dat ik gidste hadden de meeste musea hun gidsen al gekozen, enkel in het Koninklijk Legermuseum waren ze nog dringend op zoek naar vrijwilligers. Ik vatte meteen de koe bij de horens en meldde me direct aan.

Na een jaartje in het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) gegidst te hebben ben ik teruggekeerd naar het Koninklijk Legermuseum. Niet omdat het MIM saai of onprettig was, zeker niet! Het is ook een prachtig museum met een zeer boeiende collectie en een fijne publiekswerking!

Maar de omkadering tijdens mijn eerste ervaring met het Koninklijk Legermuseum was zo aangenaam geweest dat ik er zeker terug wou. En ik vind dat het Koninklijk Legermuseum, ten onrechte, vaak te weinig eer wordt aangedaan. Het is een groot museum, met een ongelooflijke collectie. En met een expo als ‘14’18, mag je de kans niet laten liggen om hier te kunnen gidsen.

Wat waren jouw indrukken van de avond?

Tijdens de Museum Night Fever avond hangt er steeds een relaxte sfeer. Iedereen kan op zijn eigen tempo de musea naar keuze bezichtigen – niets moet. Door de vele extra’s die georganiseerd worden, wordt een nieuw en ander publiek aangesproken. Het is zeker geen saai museum bezoek, maar een hip evenement!

De minirondleidingen van een half uur zijn perfect om de bezoekers een eerste indruk mee te geven, maar om ook kennis over te dragen. Het is fijn als ze geprikkeld worden om het museum later nog eens te bezoeken. Voor sommige mensen duurt een minirondleiding nog te lang, ze willen zoveel mogelijk musea bezoeken. Dat is natuurlijk geen enkel probleem. Zij kunnen vrij de tentoonstelling bezoeken, maar de mensen die de rondleiding volgen zijn steeds geïnteresseerd en stellen goede vragen. In de drie jaar dat ik nu gids ben, merk ik ook dat steeds meer mensen een rondleiding willen volgen, dat het zeker een meerwaarde is voor hun bezoek.

Ik zou iedereen aanraden om eens een Museum Night Fever bij te wonen, en ik zal zeker nog gidsen in de toekomst!

Karolien Hermans is een Limburgse die pas afstudeerde in de kunstwetenschappen en archeologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Dit vulde ze aan met de specifieke lerarenopleiding cultuur- en maatschappijwetenschappen. Zij werd van jongs af aan al gebeten door cultuur, musea en tentoonstellingen.