Mao’s Mango

Copyright Museum Rietberg, Zürich. www.rietberg.ch

Er zijn van die tentoonstellingen die je echt bijblijven. Zo ook een tentoonstelling die ik twee jaar geleden bezocht in Museum Rietberg, in Zürich, en die zowel een sterk verhaal vertelde als interessante objecten tentoonstelde: Mao’s Mango.

In de herfst van 1968 heerste er in het communistische China een ware ‘mangokoorts’: echte mango’s werden als relicten in glazen vitrinekastjes bewaard, en mango’s van papier-maché werden in processie meegedragen tijdens politieke manifestaties.

In juli 1968 bracht de Pakistaanse Minister van Buitenlandse Zaken een diplomatisch bezoek aan de Volksrepubliek China. Als relatiegeschenk bracht hij een krat mango’s mee voor Mao, die het exotische fruit op zijn beurt verdeelde onder de arbeiders. De mango’s werden vervolgens het symbool van de liefde en compassie die Mao zou gevoeld hebben voor het ‘gewone’ volk.

De mango’s speelden ook een belangrijke rol in de culturele revolutie, die op dat moment behoorlijk uit de hand liep. De Rode Garde ging onstuimiger te werk dan Mao voor ogen had gehad, en vooral op de Quinghua Universiteit in Bejing escaleerde de situatie.

Mao zond toen propagandatroepen van boeren en arbeiders naar de Universiteit om de machtspositie van de Rode Garde over te nemen. Na het bezoek van de Pakistaanse Minister, werden de boeren en arbeiders met mango’s beloond voor hun onvoorwaardelijke steun aan Mao.

In de jaren daarna groeiden de mango’s uit tot een belangrijk politiek symbool voor Mao’s regime, en werden ze met een aan religiositeit grenzende verering bewaard. Mango’s werden op textiel afgebeeld, en zelfs op sigarettenpakjes.

De Amerikaanse kunsthistorica Alfreda Murck, die in Bejing woont, verzamelde deze objecten. Ze schonk haar collectie aan het Rietberg Museum in Zürich.