En plein air

DSC02518

Hoe mooi is de nieuwe extensie aan het Musée de la Boverie in Luik? Het gebouw zelf, classicistisch in navolging van het Klein Trianon in Versailles, dateert van de wereldtentoonstelling die in 1905 plaatsvond in Luik. Onlangs werd het museum uitgebreid met een prachtige glazen extensie, ontworpen door de Franse architect Rudy Riciotti.

DSC02527

DSC02517
Wat de nieuwe extensie precies zo mooi maakt, is het tastbare respect voor het bestaande gebouw en de moeiteloze integratie in het eromheen liggende park. De eerste tentoonstelling die het nieuwe museum organiseert speelt daar handig op in met het thema “en plein air”.

page_1

Deze tentoonstelling is het resultaat van een prestigieuze samenwerking tussen la Boverie en le Louvre. Een 100-tal werken tonen de kunsthistorische ontwikkeling van genrestuk naar openluchtpanorama. Grote namen als Corot, Monet, Cézanne, Matisse, Léger en Picasso moeten het grote publiek naar Luik lokken.

c7cba0e8-de43-4600-ba19-d43aa883be5b 2

Persoonlijk vind ik deze tentoonstelling een beetje te schools. Het verhaal dat verteld wordt is correct, didactisch en interessant, maar het onderwerp is ‘te safe’ en mist visie, magie, poëzie, … Andere tentoonstellingsthema’s hadden die sterke band tussen het museum en het park op een originelere wijze kunnen illustreren, zoals bijvoorbeeld het iconografisch motief ‘venster’of de kleur groen.

DSC02520

Praktisch:
het Musée de la Boverie ligt op wandelafstand van het station Liège Guillemins, en is open van dinsdag tot zondag, van 10h-18h. De tentoonstelling ‘en plein air’ loopt nog tot 15 augustus 2016. De vaste tentoonstelling is gratis te bezoeken op zondag.

Een gedachte over “En plein air