Harry Potter The Exhibition

header

Mijn generatie koestert het Harry Potter verhaal, aldus De Standaard, “als de speerpunt van het romantisch verlangen naar fantasiewerelden”. Nu moet ik bekennen dat ik enkel (met veel plezier) de films gezien heb, en nooit de boeken las. Ik had nochtans wel zin om twee vriendinnen te vergezellen naar Harry Potter, the exhibition. Maar wat een teleurstelling werd dat!

De tentoonstelling begint veelbelovend (na 45 minuten aanschuiven). Een drietal bezoekers mogen de sorteerhoed opzetten, en krijgen te horen bij welke afdeling ze horen in Zweinstein. En dan staan we plots oog in oog met de Zweinsteinexpres, waaruit stoomwolken ontsnappen, klaar voor vertrek. Daarna volgt echter een droge opeenvolging van filmdecors en kostuums – een echte anticlimax.

Het verdict luidt dan ook dat je deze tentoonstelling best enkel bezoekt als je een die-hard fan bent, en graag de filmmemorabilia wilt zien. Het toegangsticket is vrij duur (20 euro, zonder parking of audiogids) voor een tentoonstellingsparcours waar je in een half uur doorheen wandelt. De grote drukte, de lange wachttijden en de dure merchandising die je niet kan ontwijken laten bovendien een nare nasmaak achter.