Photorealism

DSC02892

Foto’s of schilderijen? Fotorealistische schilderijen! Dat is een kunststroming die vijftig jaar geleden, in de jaren zestig, opgang maakte in de Verenigde Staten. De schilderijen beelden dan ook vaak onderwerpen af die we associëren met de Amerikaanse stedelijke way of life: diners, autobumpers, lichtreclames, etc. Het uitgangspunt van zo’n schilderij is vaak toch een foto. Die wordt dan op een doek geprojecteerd, uitvergroot en overschilderd.

DSC02891

Op de tentoonstelling in het Museum van Elsene kunnen we het werk bewonderen van drie generaties schilders. Persoonlijk vond ik de fotorealistische schilderijen van de eerste twee generaties (jaren 60-70 en jaren 70-90) het leukst om te bekijken, want ze vertegenwoordigen die heerlijk Amerikaanse retro kitsch. De derde generatie (jaren 2000-2010) maakt dan weer vaak gebruik van digitale technieken, waardoor de beelden nog realistischer ogen, maar er toch ook een beetje van de magie verloren gaat.

DSC02900

Praktisch: het Museum van Elsene is open van dinsdag tot zondag, van 9h30 tot 17h. De tentoonstelling ‘Photorealism. 50 Years of Hyperrealistic Painting’ kan nog bezocht worden tot 25 september 2016. Een ticket kost 8 euro. Vergeet zeker ook niet even door de permanente tentoonstelling te wandelen, want het museum heeft een geweldige collectie Belgische kunst (waaronder dit bijzonder museumvoorwerp) en de volledige verzameling litho’s van Toulouse-Lautrec.

DSC02901