Onzichtbare schoonheid

DSC02962

Wie had ooit gedacht dat Irak, een land dat al meer dan een halve eeuw door oorlogen en terreur wordt geteisterd, nog zoveel talent bezit? Of misschien is het wel net het conflict dat zo’n sterke artistieke antwoorden oproept. Want het valt op, het oorlogsgeweld is bijna altijd aanwezig in de werken van de vijf hedendaagse kunstenaars die Philippe Van Cauteren, de directeur van het S.M.A.K., selecteerde voor het Iraaks Paviljoen op de Biënnale van Venetië, en die nu ook in Gent tentoongesteld worden.

Het moet gezegd dat ik eerder toevallig deze tentoonstelling binnenliep. Ik had eigenlijk het plan een andere tentoonstelling te bezoeken in het S.M.A.K, over Arte Povera, maar de signalisatie in het museum is zo onduidelijk, of zelfs afwezig, dat ik die nooit gevonden heb. Maar dat maakte de tentoonstelling ‘Invisible beauty’ meer dan goed. Want de tentoongestelde werken zijn uitzonderlijk, en toch zo goed als onbekend, zelfs in eigen land. Vandaar die onzichtbare schoonheid waarnaar de titel verwijst.

DSC02950
Latif Al Ani is een documentaire fotograaf, vooral actief in de jaren vijftig en zestig, die alles wat hij zag wenste te ‘behouden’ door het te fotograferen. Hij wordt beschouwd als de vader van de Iraakse fotografie, maar zijn werk raakte vergeten nadat hij door Saddam Hoessein verplicht werd te stoppen.

DSC02946

DSC02954
Salam Atta Sabr is van opleiding ceramist, maar ging brieven tekenen met de potloden van zijn dochters. De tekeningen vormen samen een soort dagboek van zijn persoonlijke impressies van het oorlogsgeweld.

DSC02953

DSC02962
Akam Shex Hadi neemt foto’s van vluchtelingen die hij laat poseren in de lus van een draad, die naar de vlag van ISIS verwijst.

DSC02960

Praktisch: het S.M.A.K. in Gent is open van dinsdag t.e.m. zondag, van 10h tot 18h. De tentoonstelling ‘Invisible Beauty’ loopt nog tot 4 september. Een toegangsticket kost 8 euro, maar er zijn heel wat kortingen (o.a. voor bezoekers die met de trein komen). Het S.M.A.K.-café is best een fijne plek om even iets te drinken voor of na een museumbezoek.