Trouwen in het zwart?

Het lijkt vreemd dat dit huwelijksportretten zijn, want de bruid en bruidegom zijn in het zwart gekleed, een kleur die we vandaag associëren met rouw en verdriet. Maar in de 17e eeuw was een zwarte bruidsjurk hét toppunt van goede smaak en van luxe. Dat zat zo: de stof werd wel drie keer in zwarte verf gebaad om haar een diepzwarte kleur te geven, maar dit was een bijzonder duur procédé. Hoe zwarter de bruidskleding, des te rijker dus het bruidspaar.

Deze bruidsportretten werden in 1634 in Amsterdam geschilderd door Rembrandt, en stellen Marten Soolmans en Oopjen Coppit voor. Het is pas geschilderd nadat ze al een jaar getrouwd waren – Oopjen was zichtbaar al zwanger van hun eerste kind. Marten stierf al in 1641 en zou slechts 28 jaar oud worden. Daarna hertrouwde Oopjen met een kapitein.

Maar liefst vierhonderd jaar lang bleven de portretten in privébezit, totdat het Louvre en het Rijksmuseum ze vorig jaar kochten. ‘Het glazen plafond van Rembrandt’ kopte De redactie over de aankoopprijs van 160 miljoen euro, want Martens portret bleek maar liefst 40 miljoen euro meer waard te zijn dan dat van Oopjen. Omdat hij, volgens de specialisten, ‘knapper’ en ‘verfijnder’ werd afgebeeld.

DSC03008


Praktisch:
Zowel het Louvre als het Rijksmuseum zijn eigenaar, en de portretten zullen altijd samen worden tentoongesteld, afwisselend in Amsterdam en Parijs. Momenteel bevinden ze zich in Amsterdam, waar ze nog tot en met 2 oktober 2016 naast De nachtwacht zullen hangen.

Meer lezen: De Amsterdamse Kunstmeisjes schreven een fijne blogpost die wat meer achtergrond geeft over Oopjens little black dress.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *