Mexico in het MAS

dsc03276

Deze zomer kwam Yazmin, een Mexicaanse vriendin, logeren. Razend enthousiast vertelde ze me over haar bezoek aan de achtste verdieping van het MAS. Daar wordt de collectie Janssen tentoongesteld, een collectie die voornamelijk bestaat uit Mexicaanse en Columbiaanse objecten die allemaal dateren van voor 1492, het jaar waarin Columbus er voet aan wal zette. Ze benadrukte dat ze zelden zo’n mooie en goed bewaarde museumvoorwerpen had gezien. Yazmin kent wel wat van musea en etnologische collecties, dus vertrouwde ik op haar woord en plande zo snel mogelijk een bezoekje aan het MAS in.

dsc03285

De collectie Janssen bleek inderdaad een museumbezoek waard. Dit is een collectie van grote esthetische waarde, met gewoonweg prachtige objecten. Ze biedt ons een glimp van verloren gegane maar bijzonder hoogstaande culturen, die kunnen wedijveren met de Europese ‘beschaving’ uit diezelfde periode. Ik vond ook de inrichting van de zaal erg geslaagd. De houten bekleding is stijlvol en rustgevend, maar terzelfder tijd ook creatief. Let bijvoorbeeld op de vitrine achter de beeldengroep van een krijger met twee honden, die zich in een omgekeerde houten piramide bevindt. Dat is een knipoog naar de piramidevormige bouwwerken die sommige Centraal-Amerikaanse culturen oprichtten.

dsc03282

De collectie Janssen werd bijeengebracht door Paul Janssen, die met z’n farmabedrijf een fortuin wist bijeen te verzamelen, en diens echtgenote Dora. Toen hij overleed, konden de erfgenamen een regeling treffen met de Vlaamse overheid, die de collectie verwierf in ruil voor het kwijtschelden van de successierechten op de erfenis. Het MAS kreeg de 350 voorwerpen daarop in bruikleen, en integreerde ze in haar permanente tentoonstellingsruimte op de achtste verdieping. Een mooi ‘geschenk’, maar wel één met een staartje aan. Want de herkomst van een aantal objecten zou toch niet altijd even duidelijk te traceren zijn. De Columbiaanse overheid vroeg al een teruggave aan, maar die werd voorlopig niet ingewilligd door de Vlaamse overheid.

dsc03293

Praktisch:
de collectie Janssen wordt permanent tentoongesteld op de 8e verdieping van het Museum aan de Stroom in Antwerpen. Het MAS is open van dinsdag tot zondag, van 10h tot 17h (in de zomer soms langer). Een ticket kost 10 euro, wat wel een beetje duur is als je enkel de achtste verdieping wilt bezoeken. Tip: elke laatste woensdag van de maand is de toegang tot het museum gratis.