Een bijzondere boomstam

Copyright In Flanders Fields Museum http://www.inflandersfields.be/

In het kasteelpark van Elverdinge bij Ieper stond ooit een zomereik. De boom, die er neergepoot was omstreeks 1760, werd door ziekte getroffen in 1994, en werd op vraag van de kasteelheer in 1996 geveld door de Stedelijke Groendienst van de Stad Ieper. Bij het opschuren van een stamschijf kwamen aan de rand van de schijf geheimzinnige donkere vlekken tevoorschijn.

De leeftijd van de boom en de vlekken konden gedateerd worden dankzij dendrochronologisch onderzoek (het tellen van de jaarringen), en zo kon achterhaald worden wat er precies gebeurd was. De geheimzinnige donkere vlekken dateerden allemaal van de periode tussen het najaar van 1917 en het voorjaar van 1918, op het moment dat het kasteel dienst deed als hoofdkwartier van de geallieerde troepen.

Uit onderzoek van het In Flanders Museum bleek dat de vlekken eigenlijk een soort ‘verwondingen’ waren, of meer bepaald een uiting van een chemische reactie tussen stoffen die al in de eik aanwezig waren en het metaal van de munitie die de boom raakte tijdens de vliegtuigbombardementen op Elverdinge in 1917.

De stamschijf, die tegenwoordig in de permanente tentoonstelling van het In Flanders Fields Museum tentoongesteld wordt, is echt een bijzonder museumvoorwerp omdat het getuigt van het extreme geweld waarmee de Eerste Wereldoorlog gepaard ging, en hoe dat het landschap beïnvloedde.

Praktisch: In Flanders Fields Museum, Lakenhalle – Grote Markt 34 in Ieper. Opgelet: een aantal weken gesloten tijdens de maand januari. Toegangsticket aan 9 euro. www.inflandersfields.be

Meer lezen: HANECA Kristof, STUBBE Lieven & VANDENBILCKE Annick, “De stamschijf van een oude eik uit het kasteelpark van Elverdinge: een getuige boordevol geschiedenis”, in In Flanders Fields Museum Jaarboek. Ieper: IFFM, 2013, pp. 30-41.

Een gedachte over “Een bijzondere boomstam