Ontaarde kunst volgens Hitler

Ontaarde kunst – untartete Kunst – l’art dégénéré. Nog voor de aanvang van de Eerste Wereldoorlog bestempelden de Duitse nationaalsocialisten een aantal kunstwerken als ‘ontaard’, omdat de kunstenaar Joods of tegen het nazisme gezind was, of omdat de stijl van het werk te avant-gardistisch was. In 1939 besloten ze dan ook om een groot aantal van deze kunstwerken, die zich toen in Duitse musea bevonden, te verkopen op een veiling in het Zwitserse Luzern.

 

Een Luikse delegatie slaagde erin om in recordtempo 5 miljoen Belgische frank in te zamelen, en kocht op de veiling 9 prachtige doeken, die zich vandaag in het BAL (Beaux-Arts de Liège) bevinden. Een tweede Belgische delegatie kocht 6 werken, die vandaag in de Musea voor Schone Kunsten van Antwerpen en Brussel hangen. De tijdelijke tentoonstelling die op dit moment plaatsvindt in de Cité miroir, verenigt deze 15 werken met nog een aantal andere werken die toen te koop werden aangeboden en die zich vandaag in buitenlandse musea bevinden.

 

L’art dégénéré selon Hitler is een kleine fijne tentoonstelling met een sterk verhaal en een verzorgde maar sombere scenografie op een bijzondere locatie (in een jaren dertig zwembad). De kunstwerken die door de Luikse delegatie werden gekocht zijn met voorsprong de mooiste, en die kunt u vanaf maart gewoon weer in de vaste collectie van het BAL bewonderen (aan een opmerkelijk goedkoper tarief).

 

Praktisch: L’art dégénéré selon Hitler nog tot 29 maart in de Cité miroir in Luik, Place Xavier-Neujean 22. Toegangsticket aan 12 euro. www.citemiroir.be

 

slidenl-art-degenere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *